dimecres, 15 d’octubre de 2014

Per Catalunya! Lluís Companys 15 d'Octubre 1940

"Catalans! Les forces monàrquiques i feixistes que d'un temps ençà pretenien trair la República, han aconseguit el seu objectiu i han assaltat el Poder. En aquesta hora solemne, en nom del Poble i del Parlament, el Govern que presideixo assumeix totes les facultats del Poder a Catalunya, proclamo l'Estat Català de la República Federal Espanyola, i en restablir i fortificar la relació amb els dirigents de la protesta general contra el feixisme, els invita a establir a Catalunya el Govern Provisional de la República, que trobarà en el nostre poble català el més generós impuls de fraternitat en el comú anhel d'edificar una República Federal lliure i magnífica. Catalans! L'hora és greu i gloriosa. L'esperit del president Macià, restaurador de la Generalitat, ens acompanya. Cadascú al seu lloc i Catalunya i la República al cor de tots. Visca Catalunya! Visca la República! Visca la llibertat!"
                                                                                         — Lluís Companys i Jover, 6 d'octubre de 1934
Per Catalunya! aquesta va ser l'última paraula del President Lluís Companys. Poca cosa puc afegir jo que no s'hagi dit ja de Companys, només un humil homenatge. Moltes vegades ens diuen que no podem viure del passat, és evident i una retòrica. És  clar que  no podem viure del passat però si que ens cal no oblidar. En aquest cas, tenim el deure de recordar aquells que com Companys van lluitar i deixar la vida per un país. 
Reflexió: està comprovat que llegir avui Companys et fa pensar que hem avançat a pas de tortuga. Una de dues, o la societat  d'abans era més valenta, intel.ligent i amb les idees més clares...o  nosaltres hem tardat molt en trobar la fórmula. 
Una fórmula que queda prostituïda per aquesta democràcia jove i mal criada, en tot cas no podem perdre de vista l'objectiu, aquesta fórmula és el primer pas per anar cap on volem anar. ´
Ara és l'hora de donar suport i empenya aquells que ens gestionen. Ara és l'hora que els partits que en el seu dia es van unificar segueixin junts, després ja votarem, però ara res d'esquerdes, com va dir Companys, ara és l'hora: PER CATALUNYA. 


Cap comentari: